Defensup Dynaphar - NL
Promo Probiotical November 2020 - NL

informatie

CORONALERT

30 september 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Wij hebben de app Coranalert gedownload! En jij ?

Met Coranalert bescherm je jezelf en je geliefden en wordt je privacy volledig gerespecteerd.

Aarzel dus niet om deze app te installeren en zo elkaar te beschermen !

Meer info : https://coronalert.be/nl/

13 TIPS OM EVEN TE ONTSPANNEN…

01 september 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

… TIJDENS JE WERK !

Zo’n maandje geleden, schatten we. Toen was de enige bron van stress: de keuze tussen mojito of pina colada of wel of niet zonnen? Maar vandaag zijn we alweer aan het werk. Dossiers uitpluizen, vergaderingen voorbereiden, verslagen opstellen,.. Hoog tijd om even snel wat goede gewoontes aan te kweken, voor je jezelf in een-twee-drie opbrandt.

1. Verwacht het onverwachte

Een overzichtelijke, gestructureerde planning is de eerste stap in een succesvol time management. Zo krijg je alle to do’s op tijd afgewerkt. Maar een té lange todo-list, daarvan zakt de moed je dan weer in de schoenen. Hoe zorg je ervoor dat je met volle goesting tóch vooruit geraakt? Wissel je taken af. Nu eens een opdracht waarvan je meteen het resultaat ziet (je mailbox legen, een mail schrijven, een factuur maken,), dan weer een werk van langere adem. Een lijvig dossier, we zeggen maar wat. Stel ook een planning op met duidelijke deadlines : wat moet je wanneer hebben afgewerkt? En vergeet zeker niet om af en toe in een blanco balkje te voorzien. Vergaderingen lopen uit, files kán je niet inplannen, fijne lunchgesprekken met een collega wil je niet abrupt beëindigen, …

2. Hou de mailbox dicht

Laat je mailbox niet voortdurend open staan. Kijk gewoon eens om de twee tot drie uur, en doe dat dan meteen grondig. Stuur mails, beantwoord vragen en organiseer je mailmappen.

3. Ontdek je persoonlijke trekjes die je nodeloos tijd kosten

Voortdurend je GSM in de gaten houden, je facebook checken – ook al is het maar ‘heel eventjes’ –, geregeld een praatje slaan met collega’s, de lokroep van de snoepautomaat niet kunnen weerstaan. Het brengt allemaal je planning en je concentratie in gevaar.

4. Filter storende geluiden met oordopjes

Een tiental jaar geleden – en eigenlijk nu ook nog – zweerden bedrijfsarchitecten bij de open workspace. Ideaal voor de communicatie, maar nefast voor de concentratie. Dat permanente achtergrondgeluid eist zijn tol: verlies van efficiëntie, vermoeide zintuigen, tot zelfs fysieke uitputting. Wat mag de stilte voor jou kosten? In de supermarkt vind je goede oordopjes aan vijf euro. Zij filteren het geluid, zonder je van de omgeving af te sluiten.

5. Durf ‘nee’ zeggen

Een van de uitdagingen op de werkvloer is ‘nee’ zeggen. Je voelt je al snel schuldig aan luiheid. Maar wat is het alternatief? Met een ‘ja‘ beland je al snel in gevoelens van frustratie en agressie. Denk dus twee keer na voor je ‘ja’ zegt, dan rolt die ‘nee’ al heel wat gemakkelijker uit je mond. Oefen alvast, zodat je volgende sleutelzinnetjes – beleefd maar duidelijk – als antwoord klaar hebt «Dat hoort niet tot mijn takenpakket, en ik ben er trouwens ook niet de geschikte persoon voor. Sorry !»

6. Neem afstand

Is je overste vandaag de kruising tussen een pitbull en een brombeer? Er is geen enkele aanwijzing dat jij daarvan de oorzaak bent. Misschien is hij of zij wel met het verkeerde been uit bed gestapt. Zelfs al gooien ze je een hele waslijst concrete verwijten naar het hoofd, probeer niet meteen in een verdedigende kramp te schieten. Ga niet in op foute en destructieve commentaar.

Vraag gewoon eerst rustig om een persoonlijk gesprek. Want aan elk verhaal zijn minstens twee kanten.

7. Gaan met die banaan

Als je langdurig onder stress komt te staan, geraken je reserves aan magnesium op. Daarvan word je angstig en zenuwachtig. Van magnesiumtekort krijg je zelfs spierpijn. Zorg ervoor dat je die reserve weer aanvult: volkorenbrood, granen, zwarte chocolade, bananen, noten (amandelen, hazelnoten), peulvruchten,.. Of je gaat naar de apotheker voor goed gedoseerde voedingssupplementen.

8. Werk de druk weg

Heb je al ooit van palmeren gehoord? Daarmee vind je meteen de rust van de dalai lama achter je bureau, zonder dat je zelfs recht hoeft te staan. Plaats een handpalm op elk oog en sluit je vingers zodat je in de totale duisternis terechtkomt. Doe dat een paar minuten na elkaar, en zolang je denkt dat je het nodig hebt.

9. Geniet meer van je pauzes

Heb je eindelijk een paar minuten tijd voor jezelf? Blijf dan niet hangen rond de koffiemachine. Bewegen is de boodschap! Loop de trap af, haal een frisse neus bij het raam, of loop naar buiten voor een korte wandeling. Je hersenen hebben nood aan lucht. En jij toch ook!

10. Volg je bioritme

Je bent zo’n 2,5 uur na je maaltijd intellectueel en fysiek op het hoogtepunt van je kunnen. Dat is een puur lichamelijke realiteit. Dus ben je op je best op twee momenten van de dag: rond 10 uur, en rond 15 uur. Programmeer tijdens die momenten de taken die het meeste concentratie vergen: studeren, memoriseren, nadenken,,..
Tussen 13 uur en 15 uur begin je de namiddag met de handrem op. Het maakt trouwens niet uit of je nu een heel menu afgewerkt hebt, of gewoon een appel at als lunch. Tokkel wat op je computer, klasseer je mappen, beantwoord wat minder belangrijke mails. Enfin, allemaal dingen waarbij je je intellectueel weinig inspant.

11. Geeuw eens goed door

Geeuwen is een ademhalingsreflex. Je kunt het doen op commando: begin met een geeuw na te bootsen, en de rest volgt vanzelf. Het ontspant je bijna onmiddellijk en het kost je geen cent. Het enige risico: de besmettelijkheid. Binnen de kortste keren zit iedereen op kantoor te geeuwen.

12. Adem... met al je longen

In gespannen toestand adem je oppervlakkig. En daar heeft je lichaam weinig aan. Wat is dan een goede ademhaling? Je zit rustig en ontspannen, je ademt diep in en je laat je onderbuik zwellen. Laat dan zachtjes los, alsof je op een strootje blaast. Tot alle lucht weg is. Een bewuste, volledige ademhaling verzacht de spanning in spieren en zenuwen.

13. Denk ook eens aan granules

Michèle Boiron is een homeopathische apothekeres. Ze legt uit: “In eerste instantie kan je homeopathie overwegen bij angsten of bij ontwenningsverschijnselen op medicijnen. Geraak je verlamd door de stress? gelsemium.
Voor de hyperactieven is er dan weer: argentum nitricum.
En voor de overgevoeligen die instant wisselen tussen lachen en huilen: ignatia.

ONLINE : Tips om de negatieve gevolgen van stress te vermijden: www.voelje goedophetwerk.be  

REUMA TREFT …

01 september 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

... NIET ALLEEN SENIOREN!

Wie heeft last van reuma?

Iedereen. Zelfs jongeren. Bepaalde inflammatoire aandoeningen steken vanaf 20 jaar de kop op. Bij ouderen ligt het percentage uiteraard hoger. Maar gelukkig kan je de gevolgen ervan op eender welke leeftijd indammen.
Drie miljoen Europeanen - waarvan twee procent Belgen - lijden aan chronische inflammatoire aandoeningen. Wanneer je die aandoeningen niet behandelt, beginnen gewrichten te vervormen en pijn te doen. Erger nog : je wordt gedeeltelijk invalide, zeker als de vingers of de knieën aangetast zijn. De aandoening kan alle kraakbeen treffen, over het hele lichaam :  nek, schouders, heupen, polsen, knieën, voeten. De aandoening doet traag maar zeker haar werk, soms gespreid over tientallen jaren. Jammer genoeg zeggen de eerste tekenen soms weinig. Dan doet de inflammatoire aandoening eerder denken aan een virale infectie, waardoor je een bezoek aan de reumatoloog uitstelt. Ook de diagnose laat dan lang op zich wachten.

Red je kraakbeen!

Symptomen duiken vaak symmetrisch op, aan beide polsen, handen of voeten. Je hebt last van pijn, zwellingen en stijfheid. Die treden vooral ‘s morgens op, maar soms word je ook ‘s nachts wakker. Als je vanaf de eerste crisissen medicatie neemt en zo de eerste letsels voorblijft én als je die medicatie langere tijd blijft innemen, dan blijft de pijn beperkt. De gewrichten geraken dan ook niet vervormd. Maar als je de ontsteking niet behandelt, verdwijnen gewrichten en beenderen beetje bij beetje. Na verloop van tijd verzwakt het gewrichtskapsel en gaan de pezen zich verplaatsen, waardoor je vervormingen krijgt die invaliditeit veroorzaken.

Van pijnstillers tot chirurgie

Pijnstillers en ontstekingsremmers lijken dan wel verleidelijke medicatie, je moet ze altijd innemen op voorschrift van uw arts of advies van uw apotheker. Hun potentiële bijwerkingen zijn namelijk te gevaarlijk. Wat blijft er verder over als behandeling? Als we het over zwaardere vormen hebben, kan uw specialist TNF-blokkerende geneesmiddelen overwegen. Dat is biotechnologische medicatie die de symptomen behandelt en de gewrichten beschermt. Het ultieme paardenmiddel ? Artrose-chirurgie. Daarin vervang je je gewrichten door prothesen. Dat levert uitstekende resultaten op… voor een tijd. Want zo’n prothese gaat gemiddeld tien tot vijftien jaar mee. Een prothese vervangen is bovendien op technisch vlak niet evident. Wat brengt ons de toekomst ? Alle hoop is gericht op de transplantatie van cellen die het kraakbeen weer doen aangroeien. Maar tot dat lukt, blijft reuma een ongeneeslijke ziekte.

Iedereen rechtstaan!

Zonder therapie worden sommige elementaire bewegingen voor iedereen van ons heel wat lastiger : bukken, een gewicht heffen, fruit of groenten snijden en schillen, rechtop blijven staan in bus of tram, een karton melk openen. Dat lijkt allemaal niet erg. We voelen ons niet ziek. Maar het proces is vaak onomkeerbaar. De ene dag lijk je nog alles te kunnen. De dag erop blijken diezelfde bewegingen plots onmogelijk. Dat stuit dan weer op onbegrip van naasten. Regelmatige fysieke oefeningen bevorderen de mobiliteit van je skelet, op voorwaarde dat je ze ook inplant wanneer je weinig last hebt van je ontstekingen. Je hoeft daarbij geen olympische medailles na te streven: gewoon dagelijks wat gaan wandelen, gaan zwemmen of gaan fietsen. Dat is goed voor de gewrichten, omdat bijvoorbeeld de fiets het gewicht van je lichaam opvangt. Wat nog ? Yoga stimuleert je soepelheid. Kinesitherapie bevordert de beweeglijkheid en vermindert de pijn, zeker als je oefeningen in het water doet. Bewegen heeft trouwens nog voordelen: je produceert er endorfine en serotonine mee, hormonen die je gelukkig maken en pijn verzachten.

Kleine veranderingen voor grote verbeteringen

Als gewrichten minder beweeglijk worden en meer pijn beginnen doen, moet je dagelijks je creativiteit aanspreken voor de bewegingen die vroeger vanzelfsprekend waren. Ergotherapeuten en patiëntenverenigingen geven je daarbij geweldige tips. Wat dacht je van een notenkraker om een fles te openen ? Of een aansteker gebruiken, in plaats van lucifers ? Ze raden ook aan om orthesen te dragen, braces die gewrichten immobiel maken, de pijn verlichten en vervormingen helpen voorkomen. En ten slotte heb je nog tal van technische hulpmiddelen, te verkrijgen bij de apotheek of bij bandagisten.

Tips om te delen

Soms zijn zelfs de simpelste bewegingen onhaalbaar geworden. Knijpen met duim en wijsvinger, grijpen met de hand of zware voorwerpen verplaatsen. Hier een paar slimme tips die we vonden bij patiënten-verenigingen :

 1. Alle soorten scharen doen pijn aan de handen van mensen die met reuma kampen. Gebruik zo veel mogelijk elektrisch materiaal of rolscharen, zoals wanneer je een pizza snijdt.
 2. Vervang deurklinken waaraan je moet draaien door klinken die je naar beneden drukt.
 3. Wikkel een moussen antislipbuisje rond de steel van je bestek. Dat maakt het gemakkelijker om te eten.
 4. Gebruik een kookmand in je kookpotten. Zo moet je alleen maar die mand opheffen, gevuld met groenten of vis. De zware kookpot met kokend water laat je gewoon staan.
 5. Koop stekkerdozen met schakelaars. Dan hoef je niet telkens de stekker uit het stopcontact te trekken.
 6. Kies een elektrische tandenborstel met een groot handvat.
 7. Moeite met tandpasta ? Schaf een tandpastaverdeler aan die je aan de muur hangt.
 8. Potjes met medicatie zijn soms moeilijk te openen. Vraag aan de apotheek om ze over te gieten in een kartonnen doosje.

Bron: De juiste handelingen aanleren, technische hulpmiddelen leren gebruiken, inflammatoire artritis, uitgave Vivio - www.reumanet.be*
* Reumanet verenigt de organisaties van reumapatiënten. Het heeft als doel: informatie leveren, solidariteit creëren tussen patiënten en betrokkenen, de medische wereld sensibiliseren, aandoeningen beter leren kennen die nu bij het grote publiek én de politiek nog ongekend zijn.

INFO COVID-19

12 mei 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Hoe een chirurgisch mondmasker gebruiken ?

Door het dragen van een chirurgisch mondmasker beschermt u uw omgeving, vooral indien u besmet bent. Draag het masker enkel waar het verplicht is (bijv. op het openbaar vervoer) of als het noodzakelijk is (bijv. als er niet voldoende fysieke afstand kan worden gehouden, indien u in contact komt met kwetsbare personen, als u ziek bent).

X : Gebruik het chirurgisch mondmasker NIET als bescherming als u een geïnfecteerd persoon moet benaderen of verzorgen.

Hoe zet je het mondmasker op en af ?

 • Was uw handen grondig met water en zeep voordat u het masker aanraakt. Kun je je handen niet wassen, desinfecteer ze dan.
 • Controleer of het masker in goede staat is. Vertoont het masker vlekken of gaten, gooi het dan onmiddellijk weg in een gesloten vuilnisbak.
 • Houd het masker vast met de metalen of verstevigde kant bovenaan en de binnenste (witte) kant naar u toe. Plaats het masker tegen uw neus, mond en kin en knijp het metalen deel op uw neus goed aan tot dit volledig aansluit.
 • Rek nu het masker zo uit dat het je neus en kin volledig bedekt (zorg dat er geen opening is tussen het masker en je gezicht).
 • Als je het masker eenmaal hebt opgezet, raak het dan niet meer aan.
 • Glijdt het masker af of zit het niet goed meer vast, raak dan alleen de zijkanten aan, pas de touwtjes aan of plaats het opnieuw. Desinfecteer of was nadien grondig je handen.
 • Verwijder het masker via de elastiekjes of touwtjes zonder de buitenkant van het masker aan te raken. Gooi gebruikte maskers weg in een gesloten vuilisbak.
 • Desinfecteer of was nadien grondig je handen.
 • Draag hetzelfde masker maximum 8 uur. Is het masker vochtig of vuil vervang het dan eerder.

Wat als u het masker tijdelijk wil afzetten ?

 • Laat het over één oor hangen of bewaar het op een propere plaats of stop het in een papieren zakje (bijv. een enveloppe) voor eigen gebruik.

X : Stop het NIET in je jaszak of tas.

! : Vermijd zoveel mogelijk om het masker te vaak op en af te zetten. Draag het masker nooit onder uw neus of kin (! Risico op besmetting !)

INFO COVID-19

12 mei 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Hoe een stoffen mondmasker gebruiken ?

Het dragen van stoffen mondmaskers beschermt vooral uw omgeving. Draag het masker enkel waar het verplicht is (bijvoorbeeld op het openbaar vervoer) of als het noodzakelijk is (bijvoorbeeld als er niet voldoende fysieke afstand kan worden gehouden, indien u in contact komt met kwetsbare personen, als u ziek bent, in het bijzijn van anderen).

X : gebruik het stoffen mondmasker NIET als bescherming als u een geïnfecteerd persoon moet benaderen of verzorgen.

Hoe zet je het mondmasker op en af ?

 • Was uw handen grondig met water en zeep voordat u het masker aanraakt. Kun je je handen niet wassen, desinfecteer ze dan.
 • Neem het masker vast bij de elastieken of touwtjes.
 • Plaats het masker op uw gezicht en zorg ervoor dat het uw neus en kin goed bedekt (er mag geen ruimte zijn tussen masker en gezicht).
 • Als je het masker eenmaal hebt opgezet, raak het dan niet meer aan.
 • Glijdt het masker af of zit het niet goed meer vast, raak dan alleen de zijkanten aan, pas de touwtjes aan of plaats het opnieuw. Was of desinfecteer uw handen nadien.
 • Verwijder het masker via de elastieken of touwtjes zonder de buitenkant van het masker aan te raken.  Desinfecteer of was nadien grondig je handen.
 • Draag hetzelfde masker maximum 8 uur. Is het masker vochtig of vuil vervang het dan eerder.

Wat als u het masker tijdelijk wil afzetten, bijvoorbeeld om te drinken :

Y : Deponeer het op een propere plaats met de buitenkant van het masker naar boven of stop het in een papieren zakje ( bijv. een enveloppe) voor eigen gebruik.

X :  Stop het niet in je jaszak of tas.

! : Wanneer u het masker weer opzet let er dan op dat u de binnenkant niet verwart met de buitenkant.

 • Vermijd zoveel mogelijk om het masker te vaak op en af te zetten. Draag het masker nooit onder uw neus of kin. (! Risico op besmetting !).

Hoe het masker wassen ?

 • Vervang het masker om de 8 uur of om de 4 uur bij intensief gebruik (bijv. voor leraren die ermee lesgeven) of wanneer het vochtig of vuil is.
 • Het masker moet na elk gebruik gewassen worden.
 • Bij sommige maskers kan tussen de laagjes stof een extra filter worden geplaatst. Gooi de niet wasbare filters na gebruik in de vuilnisemmer. Gebruikt u een wasbare filter volg dan onderstaand wasadvies.
 • Was het masker met zeep in de wasmachine op 60°C, samen met de rest van uw was. U kunt het ook afzonderlijk koken in een kookpan. Opteer je voor een handwas bij lagere temperatuur, dan moet u het masker op hoge temperatuur strijken.
 • Het masker enkel strijken of in de droogkast stoppen is onvoldoende ! Dit vervangt absoluut geen wasbeurt.
 • Hebt u een gebruikt of vuil masker aangeraakt om bijv. in de wasmachine te doen, was nadien grondig je handen.
 • Het masker moet volledig droog zijn vooraleer u het opnieuw gebruikt. Het is daarom aangeraden om ten minste twee maskers te hebben.

Gebruikt u een wasbare filter :

 • Laat bij voorkeur de filter in het masker zitten om het te wassen, zo vermijdt je dat je in contact komt met mogelijk aanwezige virussen in de filter.
 • Was de filter elke dag.
 • Laat bij voorkeur aan de lucht drogen of in de droogtrommel.
 • Let op : hittegevoelige filters mogen niet gekookt of gestreken worden! Ze zouden kunnen smelten.

Hoe het mondmasker bewaren ?

 • Laat je maskers niet rondslingeren. Kies een propere plaats om ze op te bergen, bij voorkeur in een afsluitbare stoffen zak die tegelijk met de maskers gewassen kan worden.
 • Was steeds uw handen voordat u een proper masker aanraakt en raak de binnenkant niet aan.

X : Plaats uw masker nooit in de koelkast of diepvries. De kou doodt het virus niet en kan je voedsel besmetten.

INFO COVID-19

14 april 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

SYMPTOMEN VAN COVID-19

Hoofdsymptomen : ++       Komt soms voor : +

(sommige personen besmet met COVID-19 ontwikkelen geen symptomen )

 

 


Als u deze symptomen heeft, bel dan uw huisarts en blijf thuis. Uw arts kan u elektronische voorschriften per mail doorsturen.

Ga niet naar de apotheek maar stuur een familielid indien mogelijk.
Is dit niet mogelijk, neem dan contact op met uw apotheker, hij kan uw bestelling ook thuis bezorgen en sturen een SMS bij het afleveren aan uw deur.

Uw Dynaphar-apotheker 

INFO COVID-19

03 april 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Geneesmiddelen hamsteren is niet nodig...
 

Grieperig gevoel en koorts?

Geef de voorkeur aan paracetamol om de pijn te bestrijden en koorts te verlagen.

Geen paracetamol verkrijgbaar?

In de meeste gevallen bieden andere courante pijnstillers een veilig alternatief, zeker bij mensen zonder chronisch gezondheidsprobleem.

Ben je niet zeker welke pijnstiller voor jou het meest aangewezen is?

Neem telefonisch contact op met je apotheker of arts, hij geeft je advies over jouw specifieke situatie.

Leg géén voorraad aan

De toegang tot geneesmiddelen moet voor iedereen gewaarborgd blijven.
Bedankt om je aankoop van pijnstillers te beperken tot één doos per persoon

Algemene raadgeving

Zet in géén geval je eigen behandeling stop zonder medisch advies.

AFSLANKGEHEIMEN OM ZACHTJES KILO’S WEG TE WERKEN

29 februari 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Tijd om komaf te maken met gepocheerde vis en gestoomde prei. Wil je fun beleven aan afvallen? Probeer dan in de eerste plaats jezelf te ontspannen. Weg met die stress. Herontdek liever het plezier dat de zintuigen je geven.

 

Eet bewust
 

Bewust eten, is dat zo nieuw? Uiteraard niet. Maar na het zoveelste dieet waarmee je je naturel ondermijnt, verlies je op den duur uit het oog wat bewust eten precies betekent. Even het geheugen opfrissen: eet alleen wanneer je honger hebt, kauw langzaam terwijl je bewust de smaak van je eten proeft. Leg je bestek neer van zodra je verzadigd bent. Dan ben je mindful bezig. Mindfulness is een therapie die wetenschappelijk onderzocht en bewezen is. Je leert bewuster met je zintuigen om te gaan. Je voelt je noden, emoties en gedachten beter aan. En zo leer je hoe je je zintuigen kunt bevredigen.

Klinkt moeilijk? Wees gerust, de praktijk is gemakkelijker dan de theorie. Met dit soort ‘dieet’ mag je alles eten. Maar dan wel minder én trager. En bovendien met veel meer plezier. Hoe doe je dat in de praktijk? Voor je je vork naar je mond brengt, kijk je eens goed naar je voedsel: de kleur, de vorm, de textuur, de schikking op je bord. Alleen al daardoor geraak je sneller verzadigd. Neem een voorbeeld aan de Japanners. Die maken ware kunstwerkjes van hun bord, waarop er bovendien weinig eten ligt. Eet daarna mindful, zonder te praten, te lezen of tv te kijken. Proef bewust elke smaak. En let op de textuur van de ingrediënten.

 

Elke druppel helpt
 

Homeopathie alleen, daarmee red je het niet om efficiënt en duurzaam gewicht te verliezen. Maar je kunt er wel je motivatie een flinke duw in de rug mee geven. Dankzij homeopathie kan je ook ontstressen. Bij veel mensen is stress een trigger om suikers te beginnen eten. Homeopathie helpt je om die stress-eetbuien te vermijden.

Homeopathische middelen zijn bovendien zachte medicijnen, zonder bijwerkingen. Ze zijn efficiënter naarmate je ze op maat inneemt. Je homeopaat vraagt je naar de oorzaken van je zorgen, bekijkt je persoonlijkheid en onderzoekt je eetgewoontes. Veel gedoe, zeg je? Er bestaat geen eenvoudig, universeel voorschrift om kilo’s te verliezen. Te veel factoren hebben een invloed op overgewicht. Consulteer een homeopathisch arts of vraag raad aan je apotheker.
 

• Info: Unio Homeoepathica Belgica, www.homeopathy.be.

 

Wis je slechte gewoontes met hypnose
 

Jezelf naar een ‘gewijzigde staat van bewustzijn’ optillen, is eenvoudig. Je doet het meerdere keren per dag. Als je dagdroomt, als je gepassioneerd bent door een boek, ... Allemaal momenten waarop we alles om ons heen vergeten. Tijdens een sessie roept een hypnotherapeut zo’n situatie op. Dan praat hij met een stevige en zachte stem, en doet hij suggesties. Wat zelfhypnose betreft: je kunt jezelf ook naar zo’n toestand leren tillen. Daarvoor is één mini-leersessie al genoeg.

Heb je zorgen over je gewicht? Dan leer je dankzij hypnose te herkennen wat échte honger is. Je leert ontspannen zonder dat je de koelkast hoeft te openen. Negatieve emoties ga je omzetten in positieve energie. Gedachten en woorden dragen een enorme emotionele kracht in zich. Beschouw je een dieet als een bikkelharde strijd tegen frieten en chocolade? Dan ben je al op voorhand verloren. Je wilt toch liever in schoonheid de bovenhand op je kilo’s krijgen?

 

Acupunctuur: de kracht van de naald

Wijze Aziaten weten het: storingen in het lichaam ontstaan wanneer onze interne energie niet meer correct door het lichaam stroomt. De bedoeling van acupunctuur is om de normale energiebanen weer te herstellen. Die lopen langs onze lichaamsmeridianen: virtuele lijnen die overeenkomen met organen – lever, milt, maag, nieren, hart, … De meridianen kunnen ook lichaamsfuncties voorstellen: spijsvertering, ademhaling, … De acupuncturist plaatst naaldjes van 3 tot 4 millimeter in en onder de huid, om het energetisch onevenwicht te herstellen. Zo krijg je fenomenen als ‘stress’ of ‘gewichtstoename’ weer in balans. Met deze therapie stel je je eetlust weer bij, stimuleer je de stofwisseling en maak je een slapende spijsvertering weer wakker.
 

• Info: Belgische Vereniging voor Artsen Acupuncturisten (BVAA), www.acupunctuur.be.

 

Planten in alle vormen
 

Fytotherapie bestaat al langer in de vorm van kruidenthee, capsules en aftreksels. Sommige planten dragen bij aan een slanke lijn door te draineren, door te vermijden dat het lichaam vetten en suikers opslaat, door een opgeblazen gevoel te vermijden, door een verzadigd gevoel te stimuleren, … Gemmotherapie gebruikt plantenknoppen, jonge scheuten en de schors van boomwortels. De zuiverende en vochtafdrijvende kwaliteiten van gemmotherapie zijn al lang gekend, zeker als de natuurlijke bestanddelen afkomstig zijn van berken en lindebomen.

 

Met of zonder dieet?
 

De vraag van één miljoen blijft: "Is die zachte aanpak wel efficiënt om kilo’s kwijt te spelen?”. Sommige artsen raden je aan om minder energie op te nemen en stellen een voedingsschema op. Volgens anderen is het beter om naar je lichaam te luisteren. Dan neem je vanzelf genoegen met minder grote porties en heb je sowieso geen last meer van allerlei eetbuien.

LOOPT JE BATTERIJ LEEG? EEN BURN-OUT, MISSCHIEN?

29 februari 2020
Allergies - la désensibilisation aux allergies

‘To burn out’ is de Engelse term voor ‘opbranden’. Mentaal én lichamelijk. Het is een lijdensweg die op het werk vaak door vijftigers wordt bewandeld. Te veel werk, onrealistische doelen, gebrek aan kennis en stress. Voel je dat het breekpunt nadert? Ga even rustig zitten en lees verder.

Hoeveel mensen in België kampen met een burn-out? Volgens cijfers van het RIZIV kampen ongeveer 80.000 Belgen met het idee dat ze op het einde van hun krachten zijn. Een verdubbeling van de cijfers tegenover 2007. Het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk komt tot dezelfde conclusie: stress staat op plaats twee van de lijst met meest voorkomende oorzaken van gezondheidsproblemen op het werk. Deze psychosociale aandoening is dus een van de grootste bedreigingen geworden van de volksgezondheid. In april 2004 verscheen er in het Belgisch Staatsblad zelfs een nieuwe wet, met als onderwerp het ‘verzoek tot individuele psychosociale interventie’. Met andere woorden : ‘burn-out’, maar dan moeilijker uitgedrukt. Die nieuwe wet zet werkgevers aan om dieper na te denken over de omstandigheden van stress op het werk. Maar laat ons beginnen bij het begin. Hoe weet je dat je een burn-out hebt?

Wees je bewust van de eerste signalen

Wat is een burn-out nu juist? Noem het niet zomaar een depressie. Een burn-out is het teken dat je jezelf vergaloppeert hebt, vooral op het werk. De lichamelijke signalen die je waarschuwen voor een nakend breekpunt kan je gemakkelijk identificeren. Eén: intense vermoeidheid, geen inspanningen meer kunnen doen, een reëel gevoel van uitputting op het einde van de dag ... Of zelfs al ’s morgens geen energie vinden om je aan te kleden. Het lichaam zegt ‘stop’! En ook je hersenen willen niet meer mee. Want stress verhoogt de productie van cortisol, het stresshormoon. Die stof brengt heel wat schade toe aan de hippocampus, de orkestleider van de hersenen. Twee … Of nee, wacht. We hebben een lijst van 176 symptomen. Laat ons even een selectie maken:  hoofd-, rug- en spierpijn, verteringsproblemen, irritatie, angsten, depressie. Hoe behandel je een burn-out? Stoppen met werken is de belangrijkste remedie. Tussen zes maanden en een jaar. Om daarna terug je job op te nemen, als het kan op een rustige manier. Eerst 4/5e werken, of veel delegeren, zijn  opties. Blijf je werken? Dan loop je risico op een chronische vermoeidheid. Oppassen dus!

Staan vijftigers minder stevig in de schoenen?

Op je vijftigste gaat je lichaam achteruit en lopen je hersenen al eens vast. Wees gerust, dat overkomt iedereen. Zelfs met een voorbeeldige levenshygiëne – geregeld sporten, gezond eten – herstel je minder snel als je ouder wordt. Je bent gevoeliger voor stress, voor onvoorziene aanpassingen in je agenda of voor een intens ritme van zakenreizen. Als je in België een vijftiger bent, dan ben je al een halve eeuw aan het werk terwijl je beseft dat het nog láng niet gedaan is. Je hebt nog een hele weg te gaan voordat je je voet van het gaspedaal kan halen. In 2025 wordt de pensioenleeftijd nog eens extra opgetrokken naar 66 jaar. Volgens het BeSWIC, het Belgisch kenniscentrum over welzijn op het werk “wijst alles erop dat een professionele activiteit zowel voor lichamelijk als geestelijk welzijn zorgt, op voorwaarde dat de werkomstandigheden het toelaten. “ Kortom: ook na je vijftigste moet je je goed kunnen voelen op je werk. Daarmee zouden we al een hele stap zetten richting de ideale wereld …

Het prestatiegericht model is de schuldige!

Wat zegt de Belgische Staat over burn-out ? “Een vermoeidheid door een gebrek aan reciprociteit tussen de investering en wat daar tegenover staat. Deze uitputting kan ook een impact hebben op de controle van de emoties en het cognitieve vermogen, wat dan weer kan leiden tot veranderingen in het gedrag en de attitudes. Dat leidt tot een gevoel van professionele onbekwaamheid.” Dat staat te lezen in een advies van de Hoge Gezondheidsraad. Het advies besluit : “De HGR raadt voor de preventie aan om na te denken over een aanpassing van het maatschappijmodel (prestatiegericht model), dat sterk verbonden is met burn-out.”

Beter voorkomen dan genezen

In onze maatschappij ben je nooit veilig voor burn-out. Het lijkt er zelfs op dat de best presterende mensen tegelijk de meest kwetsbaren zijn. Of om het anders te zeggen: de meest perfectionistische en de meest ijverige mensen op het werk dansen vaak op de slapste koord. Hoe ga je om met het gebrek aan erkenning waarvan je misschien het slachtoffer bent? Met je moeilijke werkomstandigheden, de voortdurende herstructureringen in de sector, de jonge wolven die hun snijtanden laten zien, de nieuwste software waarmee je niet meer vertrouwd bent? Stel jezelf de vraag: zou je dat ritme aankunnen tot aan je pensioen? Eén ding is zeker: als je er niet onderdoor wil gaan, moet je je grenzen bewaken. Nee zeggen is belangrijk! Je mag best eens beginnen nadenken over de prioriteiten die je wilt leggen in je leven. Ondertussen ben je oud genoeg om te weten wat je wil. Hoe wil je de tweede helft van je leven spelen? Goed om er eens over na te denken.

50 VOORBIJ? EEN CHECK-UP IS ALTIJD NODIG!

07 november 2019
Allergies - la désensibilisation aux allergies

Ben je in goede conditie? Een moeilijke vraag, toch? Wel, je kunt er maar beter een antwoord op hebben! Op je 50ste kan je die typische ouderdomsziektes nog wel even de wacht aanzeggen. Maar toch: een medische check-up verlengt je leven niet alleen… Het kan je leven ook gewoon rédden.

Ben je de 50 voorbij? Kruis dan dit woord aan, mét stip: PREVENTIE.

Doe geregeld aan sport (om bijvoorbeeld verlies aan spiermassa– ook wel sarcopenie – af te remmen), eet gezond (minder suikers, zouten en slechte vetten), vermijd sigaretten, nutteloze medicijnen, stress, en een te veel aan alcohol.
En dan is het nog niet genoeg. Want met goede leefgewoontes ben je nog altijd niet honderd procent veilig. Soms moét je gewoon even langs de dokter passeren … Ook al gaat alles goed.

Een check-up is altijd nodig. Hoe ga je anders je cholesterol controleren? Hoe weet je anders hoe het met je aders is gesteld? Hoe spoor je anders borst- of darmkanker op? Of nog: hoe meet je je mentale gezondheid? Een preventieve check-up heeft zo zijn belang, als je je algemene gezondheidsniveau wilt nagaan of als je een typische ouderdomskwaal zo snel mogelijk wilt opsporen. Laat die check-up uitvoeren door een huisarts of een specialist.

Check-up van het hart


Een cardiologische update, is dat nu écht nodig? De cijfers van de Belgische Cardiologische Liga spreken voor zich. «Hart- en hersenaandoeningen blijven dé Belgische gezondheidsplaag.
Ze zijn samen verantwoordelijk voor één derde van de overlijdens».
Nog niet overtuigd ? «De lijst met risico’s op hart- en vaatziekten is lang. Het probleem: tegen sommige gevaren sta je machteloos. Familiale en genetische afwijkingen, ouderdom, de komst van de menopauze, of gewoon al het gegeven dat je een man bent… Daar heb je zelf geen invloed op.»

Wat kan je huisarts dan wél doen? Heel wat. Polsslag, bloeddruk en hartslag meten, of de vetbalans in het bloed nakijken en de verhouding nagaan tussen goede en slechte cholesterol. Ga ook eens langs bij een cardioloog voor een inspanningstest. Samen brengen hart- en huisarts je risico op de meest voorkomende hartkwalen in kaart. Chronisch hartfalen, verzwakkingen van de kransslagader, hartritmestoornissen en hartklep-falen.

Screening van het risico op osteoporose


Osteoporose is een aandoening die je niet voelt. Wie heeft er ooit al eens pijn gehad aan zijn botten? Niemand. Net daarom is osteoporose moeilijk op te sporen. Nochtans heeft één op de drie Belgische vrouwen in de menopauze er last van, net als één op de vijf Belgische mannen boven de 50. Alleen al in België tellen we jaarlijks 80.000 breuken.
Om nog te zwijgen van de complicaties, trauma’s en de gevolgen van operaties. Want ook daar boezemen de cijfers angst in: «Elke twintig seconden loopt er iemand ter wereld een dijbeenbreuk op. Dat betekent 1.600.000 breuken per jaar. » (Wereld Osteoporose Dag).
Ook na de menopauze blijft de osteoporose trouwens een risico. En wie ooit een breuk opliep, zal ongetwijfeld nog iets breken.

Daarom is een botdensitometrie levensbelangrijk, voor vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar. Ze kan letterlijk levens redden. Met een botdensitometrie meet je de dichtheid van de botten. Is die te zwak? Dan loop je risico op breuken, en start je best met een preventieve behandeling.

Kanker check-up


Een onderzoek brengt bepaalde soorten kanker – of bepaalde onregelmatigheden die voorafgaan aan kanker – aan het licht. Zo ontdek je verschillende kankers nog lang vóór de eerste symptomen opduiken: baarmoederhalskanker, borstkanker, dikkedarmkanker, huid- en prostaatkanker.
Bij genetische screening gaan artsen op zoek naar genetische mutaties bij personen van wie familieleden eerder al kanker kregen. De Stichting tegen Kanker raadt drie screenings aan. Van 50 tot 69 jaar tweejaarlijks een mammografie om borstkanker op te sporen. Een uitstrijkje elke drie jaar tot 65 jaar - na eerst twee normale uitstrijkjes met één jaar ertussen - om baarmoederhalskanker te onderzoeken.
Een systematische screening op zoek naar occult bloed in de stoelgang, vanaf vijftig jaar tot 74 jaar. Daarmee spoor je dikkedarm- en endeldarmkanker op.

Beter voorkomen dan genezen!


EEN OOGTEST

Vanaf 45 jaar verliest je ooglens beetje bij beetje haar soepelheid. Het gevolg: dichtbij zie je minder duidelijk.

EEN HOORTEST

Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker je hoort. De wetenschappelijke term voor dat progressief gehoorverlies: presbyacusis.

EEN GEHEUGENTEST

De ziekte van Alzheimer komt weinig voor bij vijftigers. Heb je toch je twijfels? Vraag je huisarts om de CODEX-test af te nemen. Drie minuten lang moet je daarbij eenvoudige woordjes herhalen en memoriseren.

EEN BEZOEK AAN DE DERMATOLOOG

Vooral om de evolutie van je schoonheidsvlekken te onderzoeken.

EEN BEZOEK AAN DE HUISARTS

Om te checken of je geen inentingen gemist hebt.